En liten rapport med foton från mitt besök på Mikael Åkerlunds utställning om Ester Ringnér-Lundgren på Sundsvalls Stadsbibliotek den 3 - 30 september 2007.


Innanför den vackra entrén till biblioteket står en stor skylt med texten:
Utställning till hundraårsminnet av Ester Ringnér-Lundgren, 1907 - 1993.

Oj, så mycket böcker! Glada, färggranna trängs de på hyllor och i monterbord.

Med hjälp av små lappar med information lotsas åskådaren runt bland urvalet böcker. Man får t.ex. veta att "Soliga sagor" som vi ser på nedersta hyllan längst till vänster är Esters hundrade bok. Ta en titt på böckerna med getabocken längst ut till höger på samma hylla! "Geten Alexander" och "Geten Alexander och Lura" verkar vara skrivna av någon annan. Nej, berättar Mikael i sin presentation på anslagstavlan, Beril Björk är en av Ester Ringnér-Lundgrens tre pseudonymer.

Vid den här montern ler många igenkännande. Böckerna om Lotta är Esters mest kända. Och ändå är de skrivna av en som heter Merri Vik! Men förklaring får vi även här. Pseudonym nummer två, alltså! Mikael upplyser också om att många av Esters böcker är översatta till engelska, tyska och de nordiska ländernas språk.

Ester skrev många fristående böcker också. Och titta där! Längst till höger ser vi en bok med grön rygg. Så skulle Wahlströms pojkböcker se ut förr. Där ser vi också Esters tredje pseudonym, Kaj Ringnér, som även användes till böckerna "Akta hjärtat Ann-Sofie" och "Ann-Sofie och den svarta katten".

Mikael visar här hur bokomslagen kan skifta mellan olika upplagor.

Lika som bär är dock de här elva omslagen från lika många upplagor. "Lotta är sig lik" är den tredje boken i Lottaserien kan man läsa på lappen.

Sju böcker med lika många mysterier finns det om Kaja, en saltstänkt tjej med starka band till hav och båtar. Fler mysterier finns i "Camilla får upp ett spår".



Vänstra bilden: Ännu ett mysterium. Ester kunde verkligen skriva spännande.

Högra bilden: En bonad och en bok med samma trollflicka. Vilken av dem var först? Jo, skriver Mikael, Det var faktiskt den till höger. Ester såg väggbonaden i ett fönster och gick hem och skrev boken om lilla Trulsa. Sen ordnades det så att textilkonstnärinnan Mai Bühler även illustrerade boken och tre av efterföljarna. Dessutom designade hon dockor som såldes tillsammans med boken. Resten av de 24 titlarna i serien illustrerades av Margaretha Bergner-Samuelsson.

I den här raden är båda konstnärerna representerade.


Men alltihop började med de här små trollen. Kvirre och Hoppsan
är Esters första bok. Hoppsan är trollet till vänster, det med knytet.



Och det blev 20 böcker till om de här trevliga små figurerna.


Tussiböckerna, tio stycken, är som tagna direkt ur verkligheten.

I ett monterbord ligger bokverket "Alla tiders bokserie" uppslaget och jag tittar på fotot av Wahlströms "grand old lady" och konstaterar att Ester ser glad och lite full-i-sjutton ut och har en väldigt fräsig pälshatt.
Sen går jag till anslagstavlan och läser vad mannen bakom utställningen, språkvetaren Mikael Åkerlund, skrivit om författaren, om sig själv och om "Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren" där Mikael är vice ordförande. Så hittar jag länktips för vidare studier om författaren liksom en lista över Esters böcker. En artikel om Kvirre och Hoppsan av litteraturhistorikern och författaren K. Arne Blom avslutar kavalkaden. Sist betraktar jag det stora fotot av Ester, och får en varm blick och ett vänligt leende att ta med mig hem som minne.

***

Stadsbiblioteket ligger i Sundsvalls Kulturmagasin, en vacker, prisbelönad byggnad vars stomme utgörs av fyra hamnmagasin med mellanliggande gata. Läs om denna märkliga byggnad på

Om Kulturmagasinet på www.sundsvall.se

Det är en trevlig tanke att Esters pappa, som var sjökapten, kanske någon gång lagt till i den här hamnen och levererat gods till magasinet där dotterns författargärning ett sekel senare skulle finnas till beskådan - som jubileumsutställning i september 2007 och dessförinnan som utlåningsobjekt.

Sundsvall i september 2007 Birgitta Ossung ©
Startsidan
Läshörnan
Fakta och länkar
"Polkagrisen"